Japanske søtsaker og desserter

 

Det japanske kjøkken er kjent for å by på mye god mat, og Japan har blitt en populær destinasjon for foodies. Også når det gjelder søtsaker og desserter finnes det mye å velge i — enten om det er tradisjonelle wagashi eller mer moderne varianter. Her er noen av søtsakene man bør prøve når man er i Japan!

Hva er wagashi?

Wagashi er tradisjonelle japanske søtsaker, som finnes i et stort antall ulike varianter som varierer i form, konsistens og smak. De serveres ofte til grønn te, bl.a. under teseremonier. Noen wagashi er tilgjengelige over hele landet året rundt, mens andre kun selges i bestemte regioner eller til bestemte tider i året.

En av de vanligste ingrediensene i wagashi er anko, eller rød bønnepasta, som brukes til fyll. Andre smaker man kan forvente å finne er sesam og kastanje. Det er også vanlig med wagashi laget av mochi (klebrige riskaker) eller rismel.

Taiyaki

En av de mest lettkjennelige typene wagashi er taiyaki. Taiyaki er en fiskeformet kake, som av konsistens kan minne litt om en vaffel med fyll på innsiden. Tradisjonelt bestod fyllet av søt bønnepasta, men det har også blitt vanlig med moderne varianter fylt med vaniljekrem, matcha eller sjokolade.

Fire, små taiyaki på et fat.

Daifuku

Daifuku er små, runde wagashi bestående av mochi som pakkes rundt ulike typer fyll. Også her er det vanlig med fyll bestående av anko, men kanskje vel så berømt er ichigo daifuku — daifuku med jordbærfyll som gjerne pyntes med en hel jordbær på toppen eller innsiden.

Daifuku fylt med iskrem har også blitt mer og mer populært de siste årene, men dette kalles oftest mochi iskrem.

En ichigo daifuku blir fotografert i Asakusa.

Dango

Blant de ulike mat- og drikkeemojiene på telefonen din har du kanskje sett den med tre fargerike kuler på en pinne? Denne skal forestille dango, som er en annen populær variant av wagashi! Den klebrige konsistensen kan minne om mochi og daifuku, men dango lages av rismel og tilberedes på en annen måte enn disse.

Det finnes mange typer, og noen spises kun ved spesielle anledninger. Dette gjelder f.eks. hanami dango (den fra emojien), som spises under kirsebærblomstringen. Felles for de fleste dango er at de serveres på små spyd med 3-5 kuler oppå hverandre.

To moderne favoritter: anpan og melonpan

Til sist vil vi gjerne nevne to japanske desserter fra nyere tid. Anpan er en slags hvetebolle fylt med rød bønnepasta. Den er så godt likt at den til og med har fått en populær superheltkarakter oppkalt etter seg: nemlig Anpanman, som har et hode laget av anpan!

Melonpan kan også minne om en bolle, men det ytterste laget er sprøtt som en kjeks. Navnet kommer visstnok av at formen minner om en melon, og hadde opprinnelig ingenting med smaken å gjøre. I dag er det imidlertid mulig å finne melonpan i mange ulike varianter, også med melonsmak.

Vi håper du ble inspirert til å prøve noen av disse herlige søtsakene! Nå tar bloggen en liten sommerferie, men vi er tilbake igjen med nye innlegg i august. Japaneksperten ønsker dere alle en riktig god sommer!