Ryokan: tradisjonell japansk overnatting
Om man ønsker å oppleve tradisjonell japansk kultur og gjestfrihet, er et opphold på ryokan å anbefale. Når du sover på tatami-matter på gulvet, har på deg yukata, slapper av i varme kilder og spiser kaiseki-middag, er det ingen tvil om at de japanske gjestehusene lar deg bli godt kjent med spennende tradisjoner og skikker!
Hva er ryokan?
Ryokan er tradisjonelle japanske gjestehus som har eksistert siden 700-tallet. I tillegg til å tilby overnatting til både japanske og utenlandske turister, er ryokan en av de aller beste måtene å oppleve tradisjonell japansk kultur og gjestfrihet på!
Ryokan kommer i mange ulike former og varierer i størrelse, stil og prisklasse. Noen ryokan er familieeide gjestehus med kun noen få rom, mens andre er hotellignende og moderniserte. Der enkelte ryokan er av enkel standard, tilbyr andre rene luksusopplevelser — og prisene varierer deretter!
Det er likevel enkelte elementer som går igjen hos de fleste ryokanfasiliteter: gjesterommene har gjerne japanske interiørdetaljer som tatami-matter på gulvet og skyvedører av rispapir. På dagtid er rommene innredet med et lavt bord og stoler, som blir ryddet vekk til fordel for en futon å sove på når kvelden nærmer seg.
Ting å gjøre på ryokan
En av hovedgrunnene til at folk drar på ryokan, bortsett fra å oppleve en tradisjonell japansk overnattingsform, er for å slappe av i en fredfylt og komfortabel atmosfære i naturskjønne omgivelser.
Selv om ryokan finnes overalt i Japan, er de spesielt vanlige i såkalte onsenbyer. De fleste ryokan har derfor kommunale eller private bad hvor man kan nyte naturlige varme kilder, og dette er en av de mest populære ryokan-aktivitetene.
Under oppholdet har gjester gjerne på seg yukata. Yukata ligner på kimono, men er mye mer avslappet og laget av lette bomullsstoffer. Man kan ha på seg yukata ikke bare innendørs, men også i ryokanets hage eller til og med på sightseeing i nabolaget!
Et av høydepunktene er middagen!
I tillegg til å bade i onsen og bekle seg i yukata, er middagen høydepunktet under et ryokan-opphold. På ryokan serveres det kaiseki-middag, som er forseggjorte måltid bestående av flere retter dandert på en kunstnerisk og estetisk vakker måte.
Det benyttes ferske og lokale ingredienser, som gjerne fremhever regionale eller sesongbaserte delikatesser. Man kan enten nyte middagen på sitt eget rom, eller sammen med andre gjester i en felles matsal.
Hvor bør man dra for å bo på ryokan?
For et tradisjonelt opphold på ryokan er det særlig tre destinasjoner vi i Japaneksperten liker å anbefale.
Den første er Hakone, en populær onsenby i nærheten av Tokyo. Dette er et supert alternativ for de som kun ønsker én natts opphold på ryokan og for de som foretrekker en kortere reisevei.
Lake Kawaguchiko kan by på flotte ryokaner, kunstmuseer og ulike kulturelle aktiviteter. Ikke minst har man, om værforholdene ligger til rette for det, en fantastisk utsikt til Mt. Fuji!
Dersom man er ute etter et litt mer aktivt opphold, er Kiso Valley midt i blinken. Her gikk den historiske vandreruten Nakasendo Trail, som det fortsatt er mulig å gå deler av den dag i dag. Etter en aktiv dag med fotturer er det fantastisk å komme “hjem” til sitt ryokan for å lade batteriene!