Kobe


En av Japans første havner som åpnet opp for internasjonal handel var trendy, kultiverte Kobe. De har gjort det til praksis å være først ute med ny japansk mat, mote og kultur helt siden den gang.

Havnen i Kobe har ligget mellom havet og fjellkjeden Rokko helt siden antikken, men denne lysende og svale kystbyen kom virkelig til sin rett etter å ha vært en av de første japanske havnene som åpnet opp for utenrikshandel på slutten av Japans tilbaketrukne periode på 1860-tallet.

Kobe har vært tett knyttet til sofistikert kultur og mote siden, derav det japanske uttrykket, “Hvis du ikke kan reise til Paris, reis til Kobe!” Til tross for skaden jordskjelvet Great Hanshin forårsaket i 1995, overlevde mange av bygningene fra 1860-1930-tallet og gir Kobe en helt egen unik, kosmopolitisk atmosfære.

Aktiviteter i Kobe

Kobe kan enkelt deles inn i tre områder i henhold til den naturlige geografien: havneområdet, med flere områder av gjenvunnet land; den smale stripen av land, som ligger mellom havet og fjellene og som huser byens sentrum og Rokko fjellkjeden, som ruver vilt og imponerende over byen.

I havneområdet kan man ta en spasertur gjennom Meriken Park, en hyggelig strandpromenade med plener, fontener og moderne kunstinstallasjoner. Se etter Kobe Port Tower, den ikoniske rødmalte stålkonstruksjonen, og minnesmerket etter jordskjelvet i 1995 i form av en ødelagt del av havnefronten bevart ureparert. Legg gjerne besøket ditt til desember måned for å få med deg Luminarie, en blendende vinterlysfestival som feirer Kobes gjenopprettelse etter jordskjelvet.

Fra sentrum går man opp i de små, bratte åsene i det sjarmerende historiske Kitano-distriktet for å besøke ljinkanen ved foten av fjellkjeden Rokko. Dette er tidligere boliger for utenlandske handelsmenn og diplomater som bosatte seg i Kobe etter åpningen av utenrikshandel. Mer enn ti av dem er bevart som interessante, små museer som er åpne for publikum daglig.

Nattutsikten fra toppen av fjellkjeden Rokko er kjent som en av Japans beste. Ta en av tre forskjellige taubaner som frakter besøkende fra utkantene av byene opp til utsiktspostene på toppen av fjellene, for å beundre det glitrende havet av lys som som sprer seg nedenfor.

Etter fjellklatringen og hvis budsjettet tillater det, blir det et besøk til Kobe helt komplett om man prøver områdets mest berømte kulinariske eksport: Kobe biff. Avslutt festmåltidet med en rolig spasertur blant eldre bygninger og moderne bryggerier i Nada-sakeområde, Japans hoveddistrikt for sakeproduksjon, med mulighet for en smak på et av bryggeriene før man drar hjem.

Hvordan man kommer til Kobe

Ankommer man fra Kobe fra Osaka har man gode transportalternativer. Tre jernbaneselskaper kjører direkte tog mellom Osaka og Sannomiya Station i Kobe på ca. 20-30 minutter. Japan Rail har avgang fra Osaka stasjon og dekkes av Japan Rail Pass.

Lyntoget (shinkansen) går mellom Tokyo og Shin-Kobe stasjon. Hikari lyntoget bruker ca. 3 timer og 15 minutter og dekkes av Japan Rail Pass.