Samurai - de aristokratiske, japanske krigerne

 

Du har nok hørt om de før, samuraiene. Krigerstanden i det gamle Japan som levde livet etter strikse moralkoder. Men hvem var de og hvordan levde de? Og hva er egentlig forskjellen på en samurai og en ninja? Vi gir deg en kort introduksjon!

Kort om samuraienes opprinnelse

Samuraiene dukket for første gang opp under Heian-perioden (784-1185), da rike landeiere ansatte krigere til å bygge egne hærer for beskyttelse. Mot slutten av Heian-tiden hadde én av disse landeiende klanene vokst seg så mektig at de tok over makten i landet med shogun Minamoto Yoritomo i spissen.

Under Edo-perioden (1603-1858) ble det innført et rigid, sosialt kastesystem der samuraiene ble plassert på toppen. Her forble de helt fram til Japans feudalsamfunn ble avskaffet i 1868 under det som er kjent som Meiji-restaurasjonen og de mistet alle sine privilegier.

Samuraikrigere angriper ved nattestid. Foto: ukiyo-e.org

Bushido — krigerens vei

Som en måte å skille de ulike sosiale klassene på, måtte samuraiene bo i spesielle distrikter i såkalte festningsbyer under Edo-perioden. Jo høyere rang samuraiene hadde, jo nærmere bodde de selve festningen.

Samuraiene måtte også følge en etisk kode kalt bushido, som på norsk kan oversettes med “krigerens vei”. Dette var en moralkodeks basert på konfutsianske prinsipper som fortalte samuraiene hvordan de skulle leve livene sine. Noen av hovedtrekkene inkluderer lojalitet, selvdisiplin og høflig oppførsel.

Himeji er Japans best bevarte føydalfestning og stammer fra tiden da samuraiene var blant Japans mektigste klasse.

Katana — samuraienes sverd

Under Edo-perioden var samuraiene de eneste som fikk lov til å eie og bære sverd. Det lange katana-sverdet var hovedvåpenet deres, og det ble også selve symbolet på samuraiene.

Katana ble båret sammen med et mindre sverd og denne kombinasjonen ble kalt daisho, som bokstavelig betyr “stor og liten”.

En katana kjennes igjen på sitt lange, smale utseende.

Samurai vs. ninja

En annen kjent japansk krigertype er ninjaen. Ettersom de opererte på samme tid som samuraiene er det lett å blande de to, men det er noen distinkte forskjeller!

Ninjaene spesialiserte seg innen ukonvensjonell krigføring med bruk av metoder som infiltrasjon, sabotasje og snikmord. Overraskelseselementet og hemmelighold var sentralt innen en ninjas teknikker. Ninjaenes metoder brøt sterkt med bushido-læren, og de ble dermed ikke ærefult ansett slik som samuraiene.

Tre “ninjaer” poserer for kameraet.

Hvor kan man oppleve samuraikultur i dag?

Det finnes flere måter man kan lære mer om samuraikulturen i Japan i dag! Det finnes 12 originale festninger som har blitt bevart siden feudalæraen, og her finnes det ofte utstillinger eller museer dedikert til samuraienes livsstil.

Enkelte gamle samuraidistrikter med en historisk atmosfære gjenstår i dag. Det går også an å besøke autentiske samuraiboliger som har blitt vedlikeholdt og gjort tilgjengelige for publikum.

Det finnes også spesialiserte samuraimuseer, historiske temaparker samt samurairelaterte aktiviteter der man kan ha på seg samuraidrakt og lære om deres kultur og kampteknikker.

 
Forrige
Forrige

Rurale perler i Japan: Takayama & Shirakawa-go

Neste
Neste

Japanske søtsaker og desserter