Sumo - en øvelse i styrke og disiplin
Ved første øyekast kan sumo virke ganske merkelig eller kanskje til og med litt komisk. Men dykker man dypere vil man fort skjønne at Japans nasjonalsport er både teknisk og krevende, og en kulturell tradisjon med en rik historie.
Sumobrytingens opprinnelse
Den japanske formen for bryting oppstod for vel over 1000 år siden som en metode for å underholde shinto-guddommene. Mange av ritualene som preger i sumosporten i dag stammer fra denne tida. Et eksempel er den symbolske rengjøringen av bryteringen med salt som utføres før kampen begynner.
Sumo i den formen man kjenner i dag oppstod under Edo-perioden (1603-1868). Da ble det opprettet en offisiell sumoorganisasjon og et sett med standardiserte regler og 48 tillatte grep eller teknikker. De sirkelformede arenaene (dohyo) og stallene hvor utøverne trener ble også utviklet da.
Hva går sporten ut på?
Kort fortalt er poenget med en sumokamp å få motstanderen ut av ringen først. I motsetning til de forseggjorte ritualene som utføres når utøverne trår inn i sirkelen, er selve kampen som regel over innen ti sekunder!
I løpet av et år holdes det flere turneringer på ulike steder i Japan som varer i 15 dager hver. Sumobryterne rangeres i et hierarki basert på mesterskapsresultatene. På toppen finner man selveste stormesteren, som kalles yokozuna.
Hverdagen til en sumobryter
Rikishi (力士) er det japanske ordet for sumobryter og kan oversettes til noe slik som “sterk herremann”. De ærverdige atletene følger en disiplinert daglig rutine og står opp i 5-tida for å trene. For å bremse forbrenningen spiser de kun to måltider per dag, det første rundt klokka 11. Etterpå tar mange en høneblund, med den intensjon om å bli enda større.
I sumo finnes det nemlig ikke vektklasser, og man har dermed best forutsetning for å vinne dersom man veier mye. Gjennomsnittsvekten for topprangerte utøvere er rundt 150 kilo, men de største kan faktisk veie opp mot 200!
Det forventes at en rikishi holder håret sitt langt, slik at han kan arrangere håret sitt i en tradisjonell frisyre som samuraiene gikk med. Utenfor stallen går sumobryteren også utelukkende i tradisjonelle klær.
Hvordan kan man se sumo?
Å overvære en sumomatch kan være eksklusiv affære og billettene til mesterskapene blir ofte utsolgt i forveien. For turister er som regel den beste måten å oppleve sumo på å besøke en stall for å se morgentreningen.
Dette må arrangeres på forhånd, noe vi i Japaneksperten gjerne er behjelpelig med! Det er bare å ta kontakt om du er interessert.