Japans hjelpsomme roboter
Japan er kjent for høyteknologi og innovativ utvikling, og er et av verdens ledende land innen robotisme. De japanske robotene utfører en rekke ulike roller og er her for å hjelpe deg og meg!
Synet på roboter i vesten vs. i Japan
I den vestlige verden blir roboter ofte møtt med skepsis, kanskje blir de til og med sett på som litt skumle. I Japan derimot er holdningen langt mer positiv, og dette er det nok flere grunner til.
Mens konseptet “killer robots” med tilintetgjørende karakterer som Terminator er standarden i vesten, har mange japanere vokst opp med et mer mangfoldig utvalg av roboter gjennom manga og anime.
Robotkatten Doraemon er en figur som har vært elsket av japanske barn siden 1970-tallet. Doraemon kommer fra fremtiden og har nyttige verktøy som han bruker for å hjelpe femteklassingen Nobita i ulike situasjoner. Når man er vant til slike trivelige robotskapninger, er det nok lettere å være mer vennlig innstilt til roboter i virkeligheten også!
Pepper — roboten som kan lese følelser
En av de mest kjente japanske robotene er Pepper, en menneskelignende robot først introdusert til verden i 2014. Pepper er designet med evnen til å kunne gjenkjenne følelser basert på analyse av ansiktsuttrykk og tonefall.
Man kan møte på en Pepper-robot i flere ulike settinger som hotellobbyer, kafeer og diverse andre forretninger. Først og fremst er Peppers jobb å tilby informasjon og å underholde samtalepartneren sin — bl.a. kan den imponere med dans!
La en robot ta seg av innsjekken på Henn-na Hotel!
Japans vedvarende fascinasjon for roboter kan kanskje best illustreres ved å se på en noe spesiell hotellkjede. På Henn-na Hotel, som på norsk kan oversettes til “merkelig hotell”, er nemlig de ansatte roboter!
Ved innsjekk kan du bli møtt av en menneskelignende robot, men det er også mulig at du blir ønsket velkommen av en høflig velociraptor. Alt kan skje på dette rare hotellet! Foruten resepsjonistene finnes det også roboter som kan hjelpe deg med bagasjen, og hvert rom har en personlig robot som bl.a. kan skru av lysene for deg.
Den terapeutiske robotselen Paro
Effekten av dyreterapi er godt dokumentert, men i enkelte miljøer slik som på sykehus kan det by på logistiske utfordringer å benytte seg av denne behandlingsformen. Det er her robotselen Paro kommer inn i bildet!
Paro er søt og ser ut som en kosebamse, men den er faktisk en avansert, interaktiv terapirobot som både lager lyder og beveger seg som en ekte sel. Roboten er skapt med intensjonen om å ha en beroligende effekt på de som interagerer med den. Paro har særlig blitt brukt som terapi for demenspasienter.
Det har forståelig nok blitt uttrykket bekymring rundt etikken ved å bruke roboter i omsorgsarbeid. Derfor er det viktig å huske på at Paros rolle ikke skal være å erstatte mellommenneskelige interaksjoner, men å være et nyttig tillegg i behandlingen.
Opplev fremtiden på Miraikan-museet
Et av de beste stedene for å utforske Japans robotteknologi er på National Museum of Emerging Science and Innovation, også kalt Miraikan, i Odaiba. Dette er et meget interaktivt museum som er godt tilrettelagt på engelsk.
Miraikan har mye spennende å se, inkludert utstillingen “Create your future” hvor man kan se og samhandle med forskjellige roboter. Her kan man se eksempler på roboter som allerede finnes i hverdagen vår og filosofere over hva som skiller androidene fra mennesker.