10 japanske matretter du bør prøve
Sushi og ramen er matretter mange nordmenn har et forhold til, men flere begynner å få øynene opp for alt det andre det japanske kjøkken har å by på. Her er ti av våre favoritter! P.S: det er best å ikke lese videre på tom mage.
1. Sushi
Vi starter med den retten flest har hørt om fra før, nemlig sushi. Sushi er populært både i og utenfor Japan og kommer i mange ulike former og prisklasser. Fra rimelig kaitensushi på rullende bånd til eksklusiv edomae-sushi som forberedes rett foran øynene dine — det finnes noe for de fleste! Kjente varianter inkluderer nigiri og maki, med toppinger og fyll som ulike typer fisk og sjømat, stekt egg og agurk.
2. Tonkatsu
Tonkatsu kan beskrives som den japanske versjonen av schnitzel. Tykke skiver av svinkekjøtt blir dekket med et lag av panko og friteres til utsiden blir god og crispy. Vanligvis serveres tonkatsu som en del av et sett-måltid (teishoku) med ris, misosuppe, revet kål og syltede grønnsaker ved siden. Det som virkelig gjør retten smakfull er den spesielle tonkatsu-sausen, som kan minne om Worcestershiresaus.
3. Curry rice
Vanligvis forbindes curry med India, og dette er også opphavet til den japanske retten curry rice. Den har imidlertid blitt forandret så mye med årene at den i dag trygt kan omtales som en egen, unik rett. Den japanske curryen er tykkere i konsistensen og smaker typisk søtere enn sin indiske motpart. Vanlige ingredienser inkluderer potet, gulrot, løk og kjøtt.
4. Ramen
Den smaksrike nudelsuppen ramen kommer opprinnelig fra Kina og har i løpet av de siste tiårene blitt en av Japans aller mest populære retter. Ramen blir som regel kategorisert etter buljong, og shoyu (soya), shio (salt) og miso er blant de mest kjente typene. Det finnes også regionale forskjeller, så ramen-fans som besøker ulike deler av Japan anbefales å smake de ulike variantene! Vanlige toppinger inkluderer chashu (skiver av svinekjøtt), bambusskudd, vårløk og egg.
5. Tempura
De frityrstekte bitene av sjømat eller grønnsaker kjent som tempura er også en rett man ser mye av i Japan. Reke-tempura er nok den mest kjente varianten, men aubergine, sopp og gresskar er også populære ingredienser. Tempura serveres enten for seg selv, eller som en siderett til soba eller udon-nudler.
6. Yakitori
Yakitori er grillede kyllingspyd, og er en populær og uformell rett. Man finner dem enten på egne yakitori-restauranter eller som en del av menyen på izakayaer. Yakitori er også vanlige innslag hos matboder på festivaler.
7. Soba
Nudler er et kjent innslag i det japanske kjøkken, og sobanudler laget av bokhvete er en av de mest kjære sortene. De har en rik, nøtteaktig smak og er ofte flatere enn andre nudelsorter. Ettersom soba kan serveres både varm og kald er det en populær rett året rundt! Soba kommer i mange ulike typer, der mori-soba og kitsune-soba er blant to av de mest kjente.
8. Okonomiyaki
Okonomiyaki kan oversettes med noe sånt som “stekt som du liker det” og blir ofte beskrevet som en slags japansk pannekake eller pizza. Den har en base av mel, egg, vann og kål, men foruten disse ingrediensene er muligheten stor for å velge akkurat de toppingene man selv ønsker. Svin, blekksprut, reker og ost er bare noen av de vanlige ingrediensene. Okonomiyaki deles inn i to hovedkategorier: Kansai-stil, som er den vanligste, og Hiroshima-stil som serveres oppå yakisoba-nudler.
9. Shabu shabu
På vinterstid i Japan er hot pot-retter, såkalt nabe, svært populære. De varmer opp både kropp og sjel, samtidig som de er både gode og sunne! Shabu shabu er en av variantene. Som andre hot pot-retter både tilberedes og spises den ved bordet. Man bruker en smakstilsatt buljong til å koke ulike ingredienser som grønnsaker, sopp og kjøtt. Selve navnet på retten er et lydhermende ord som kommer fra lyden de tynne skivene av kjøtt lager når de blir svisjet rundt med spisepinner i den kokende buljongen!
10. Takoyaki
Til sist må vi trekke fram en Japans mest populære gateretter, nemlig takoyaki - små dumplingboller fylt med blekksprut. De tilberedes som regel på stedet i spesialiserte matboder og er en favoritt på festivaler. Det kan også lages hjemme, så lenge man har tilgang på et takoyaki-grillpanne. Takoyaki kommer opprinnelig fra Osaka og er et must dersom man besøker den livlige Kansai-byen.